„La 6 ani am fugit cu circul” – interviu cu Zoltán Balázs

Citat

zoltan-balazs-300dpiAm vrut să mă fac clovn, am fugit cu circul la 6 ani. Am văzut o trupă care călătorea din oraş în oraş şi aşa de tare m-a impresionat într-o seară încît dimineaţa mi-am făcut un mic bagaj, jumătate de sandviş şi nişte ciorapi şi m-am dus acolo, le-am spus că vreau să merg cu ei. Ei aveau nevoie de un copil aşa că m-au luat, nu m-au întrebat cine sunt. Bunicul a observat că nu sunt în pătuţ, a chemat Poliţia şi a venit după noi, m-a luat înapoi, iar eu am făcut mutre o lună pentru că mi s-a furat viaţa. Într-un sens, chiar mi-au furat un pic viaţa pentru că eu ştiu că ar fi trebuit să devin clovn, dar clovnul acela acrobatic care sare, oamenii sunt şocaţi şi el spune hopa!

Cuvintele de mai sus aparțin lui Zoltán Balázs, regizor de teatru. Este prima oara când aud numele, și am parcurs articolul cu un interes modest. Până când, undeva după jumătate, am citit răndurile ce le-am copiat mai sus. Introducerea e simpatică, dar ultima frază e cea care sare din pagină, literele, vagi, semnalizând înțelesuri, premonitorii, accelerate cu fiecare cuvânt.

Într-o lume permeată de circ, un circ în care asemenea fabricii lui Chaplin, muncitorii de idei și percepții lucră non-stop cu spor, fără a mai știi de ce, mimând, storcând sentimente, idei, și refuzând cu o condescendență autoritară să admită existența vreunui circ, această lume ireală, tălăzuită de rare momente vii, este pusă aici în context. Nu, nu claunii de peste tot din jurul nostrudar clovnul acela acrobatic care sare, oamenii sunt şocaţi şi el spune hopa!

Simplu. Spontan. Sincer. Avem nevoie de astfel de cuvinte.

PS: Articolul pomenește Moulin Rouge ca model pentru Maestrul şi Margareta.. Extra puncte pentru ambele.

Reclame

Noam Chomsky: Controlul discursului public

Citat

Cel mai bun mod de a ține oamenii pasivi și obedienți este de a limita strict spectrumul opiniilor acceptate, dar permițând cele mai aprinse dezbateri în acel spectru, și chiar încurajând ideile cele mai critice și disidente. Aceasta dă oamenilor impresia cum că există libertate în gândire, în timp ce granițele sistemului sunt consolidate, îngrâdind înăuntru limitele dezbaterii.

Noam Chomsky, The Common Good (1998)

3 puncte pentru fiecare nivel de ironie descoperit.